AquaRank.com

Upcoming Events for the Next 90 Day(s)

Results 1 to 2 of 2

Thread: Fluval 404 - experiences with this filter?

  1. #1

    Fluval 404 - experiences with this filter?

    Howdy folks :)

    Among the equipment included in a 90 gallon tank that I got off of CL was a Fluval 404. Upon doing some research I found a lot of negative reviews...the filter works, but it kept "seizing" aka rattling then stopping, a problem that appears to be chronic with this model. After looking at the impleller cover I saw that the impeller shaft fit very loosely in it - and looking at an online exploded parts diagram it seems that that cover is for the older model 404 impeller, which has blue curved blades (the impeller I had has white straight blades). Sooo, I got a replacement cover which matches the newer impeller...and it fits nice & snug. SO far, so good - nice strong flow, no rattling, no seizing.

    For those who have had (or still do) this filter - how do you like it?

    Thanks!

  2. #2
    Board Of Directors
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Virginia/Highland
    Posts
    314
    I have 3. You have already figured out the main problem. They can be rough on impellers and you have to go through the old model/new model thing to get the right parts. Another thing to watch is the motor/canister seal(O ring). The first sign that it is bad is that it will leak when the filter stops, like in a power outage(welcome to a wet basement and a half full tank). So, change it every year or so to be safe.
    Other than that, they can be a little hard to start (burp air out) but you'll learn the tricks. Mine have been running for years.
    Congrats on your new tank.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •